Kako smo Ptuju izbrali letnico rojstva?

Leta 1969 smo na Ptuju praznovali 1900-letnico Ptuja. O praznovanju je bil leto poprej sprejet sklep na občinski skupščini. Razlogov za praznovanje je bilo več. Najpomembneje je bilo to, da smo se začeli zavedati neprecenljivih zgodovinskih spomenikov, od arheoloških najdb do srednjeveških izročil, bogate stavbne dediščine in vseh kulturnozgodovinskih spomenikov, ki nas obdajajo in s katerimi živimo. Nenazadnje je bil Ptuj od antične Petovione skupaj s svojim kasnejšim srednjeveškim naslednikom celo prvo tisočletje in še dlje najpomembnejše mestno naselje v slovenskem prostoru.

Stroka je že tri leta pred jubilejem začela iskati primerno letnico, datum ali dogodek, ki v zgodovinskem smislu izstopa in daje Ptuju posebno mesto.

Druga slovenska mesta so si obletnice najpogosteje izbirale po prvi listinski omembi ali ob podelitvi mestnih pravic. Vendar iz ptujske zgodovine izstopa njegovo rimsko obdobje in na to se je naslonila stroka. Zato smo izbrali zapis o vojnem posvetu leta 69 v Poetoviu, kjer je bil za cesarja izklican Vespazijan. Ta pomemben dogodek v življenju cesarja Vespazijana je zapisal rimski zgodovinopisec Tacit v Zgodovini ( Historiae) in mesto Ptuj je prvič omenjeno v antični literaturi.

In tako je bila izbrana rojstna letnica Ptuja.

Vir: Marija Hernja Masten

Kako smo Ptuju izbrali letnico rojstva?
X